Onder grote belangstelling werd gisteren Bijencentrum De Raam in Rijkevorsel feestelijk geopend. Met de steun van de provincie Antwerpen werd het bestaande bevruchtingsstation uitgebreid tot een volwaardig bezoekerscentrum met een slinger/werk-lokaal, een bezoekersruimte en een grote educatieve bijentuin. In dit gloednieuwe informatiecentrum voor bijenteelt kunnen de meer dan 60 actieve leden-imkers terecht voor ondersteuning, impulsen en informatie. Er wordt ook aangepaste informatie aangeboden op een eigentijdse manier. Daarmee komt het centrum tegemoet aan de groeiende vragen en belangstelling van scholen, verenigingen en groepen. 

In 1995 startte de plaatselijke imkersgilde Sint-Ambrosius in Rijkevorsel het koninginnenkweekstation ‘De Raam’. Het bestaande gebouw met de bijenhal en het gildelokaal is vandaag uitgegroeid tot een uniek en volwaardig bijencentrum. Er is een  nieuwe bijenhal gebouwd, een slingerlokaal en een aansluitende bezoekersruimte.

 

Het gildelokaal werd grondig opgewaardeerd en binnenkort zal ook de educatieve tuin van 1,5 ha groot toegankelijk zijn voor het grote publiek. De inrichting van de tuin gebeurt in samenwerking met het Vrij Instituut voor Technisch Onderwijs ( VITO) in Hoogstraten. Zo krijgen leerlingen in de afstudeerrichting Land- en Tuinbouw de kans om hun vaardigheden in te zetten en worden ze zich tegelijk bewust van de noden van de bijensector.

Bijenproblematiek

De imkerij staat de laatste jaren in Vlaanderen onder sterke druk en de bijenteelt-sector kampt met tal van bedreigingen. De verregaande verkaveling en het gebruik van allerhande pesticides zorgt jaarlijks voor een enorme toename van de bijensterfte. Voor overlevende bijen is het steeds moeilijker om voldoende nectarrijke bloemen te vinden. De gevolgen van deze trends zijn bijzonder nefast. Bijen zijn de cruciale factor in verschillende kruisbestuivingsprocessen. Zo zou de appelteelt bijvoorbeeld instorten zonder de hulp van bijen.

Projectcoördinator Frank Gys onderstreept het belang van het bijencentrum: “Onze imkersgilde bestaat al 66 jaar en telt intussen meer dan 60 actieve leden-imkers. Met dit project spelen we in op de moeilijke tijden die de imkers doormaken. We willen hen maximale ondersteuning, impulsen en informatie geven. Daarnaast hopen we met het project de imkerij in onze regio levendig te houden en jongeren te enthousiasmeren. Daarvoor hebben we aangepaste en eigentijdse informatie op maat van de bezoeker”.

 

Provincie zet in op bijen

Ook de provincie Antwerpen speelt in op de noden van de imkerij en investeerde de voorbije jaren fors in tal van educatieve projecten. “De opening van dit bijencentrum wordt gedragen door een breed provinciaal beleid. De provincie ondersteunt heel wat projecten om mensen bewust te maken van de noden binnen de imkerij en het belang van de bij te onderstrepen. De visie van ‘De Raam’ om biodiversiteit te promoten wordt doorgetrokken tot in de kleinste details. Dat maakt het project uniek en duurzaam.” legt gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Peter Bellens uit. De provincie Antwerpen steunde Bijencentrum De Raam voor 121.579 euro in het totale investeringsbedrag van 278.191 euro dat door LEADER goedgekeurd werd voor dit project.  

 

Provinciale projecten

Bijenkasten: Momenteel staan er meer dan 30 bijenkasten en –hallen verspreid over de verschillende provinciale groendomeinen. De bouw van verdere bijenkasten en –hallen op verschillende andere locaties is in voorbereiding.

Educatief aanbod: Daarnaast werkt de provincie nauw samen met imkersverenigingen om een educatief aanbod rond bijen uit te breiden. Zo is er de Bijenmobiel, een aanhangwagen met educatief materiaal die gratis ontleend kan worden via de Antwerpse Vereniging Voor Imkersbelangen. In het arboretum van Kalmthout en De Averegten worden ’s zomers verschillende workshops gegeven voor verschillende doelgroepen. Met kinderen wordt er gewerkt rond het zelf ineen knutselen van eenvoudige bijenhotels die ze zelf in de tuin kunnen ophangen. Geïnteresseerde volwassenen kunnen er gevorderde imkercursussen volgen. Op de Hooibeekhoeve en haar plattelandscentrum Kempen is een informatieve stand over de fascinerende aspecten van de wondere wereld van honing en de bijen uitgebouwd . Naast de informatiestand over bijen is eveneens een wand voor solitaire bijen geplaatst. Bij een bezoek aan de Hooibeekhoeve zit een belevingsvol leerpakket in het educatief aanbod dat in samenwerking met de imkers aan de bezoekende scholen wordt gepresenteerd.

Bloemenvelden: In verschillende provinciale groendomeinen wordt er ruime aandacht besteed aan de aanplanting van nectarrijke bloemenvelden. Tijdens het jaarlijkse plattelandsevenement Prominant worden er krokusbollen en zaden van de Aster- en Sedumplant verdeeld. Stuk voor stuk planten waarvan geweten is dat ze zeer bijenvriendelijk zijn. De provincie wil ook innovatief werken.

Proeftuinen: In het prinsenpark in Retie wordt volop geëxperimenteerd met verschillende plantensoorten en samenstellingen van biotopen. Deze proeftuinen moeten ons een beter inzicht verschaffen in combinaties van planten  die al dan niet meer of minder bijen aantrekken.

Een tandje bij voor de imkerij: Met het project ‘Een tandje BIJ voor de imkerij’ promotoot Thomas More Kempen, voorheen KHKempen (Katholieke Hogeschool Kempen) de bijensector. Voor de sector zelf is op de terreinen van de Thomas More Kempen, campus Geel, een ‘biehal’ opgericht die dienst doet als demostand om praktijklessen en demodagen te ondersteunen.

Opendeurdagen

Op 1 en 2 juni opent Bijencentrum De Raam de deuren voor het grote publiek. Met allerlei demonstraties, rondleidingen, standjes van verwante verenigingen en zeker ook de verzorgde kinderanimatie worden de talrijke bezoekers aangenaam verrast.

Meer info vind je op www.bijencentrumderaam.be.